Strobouw


Strobalenbouw is in Nederland een minder bekende manier van bouwen. In andere landen, zoals Amerika, Engeland, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk, is deze bouwmethode meer bekend.

De voordelen van een woning als deze zijn; de hoge isolatiewaarde (Rc > 6), een hoog warmtebufferend vermogen (’s zomers koel), uitstekende vochtregulatie, hoge geluidsisolatie, brandveilig, een ongeėvenaard aangenaam binnenklimaat, gebouwd met natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen met een zeer geringe milieubelasting.

Het bouwen met strobalen is een duurzame en ecologisch verantwoorde manier van bouwen. Het gerealiseerde binnenklimaat van deze woningen is subliem, er ontstaat een zeer stabiele temperatuur- en vochthuishouding.

Binnen het bouwen met strobalen zijn er 2 bouwmethoden te onderscheiden. Namelijk de dragende en de niet-dragende methode, ook wel de traditionele en de Nebraska stijl genoemd.

Bij de dragende methode maken de wanden van strobalen deel uit van de dragende constructie. Het dak wordt door deze wanden gedragen. Deze stijl is vooral geschikt voor kleine projecten van 1 bouwlaag. Voor grotere projecten zoals een woonhuis met meerdere verdiepingen wordt de niet-dragende methode toegepast. Hierbij bestaat het constructief dragende deel van de woning uit een houtskelet systeem en worden de vakken van wanden, vloer en dak voorzien van strobalen.

In Nederland is het gebruikelijk dat de binnenzijde van de wanden wordt afgewerkt met leem en de buitenzijde met een watervaste kalkpleister.